Risk Analizi

You are here:

Tehlike ve Riskin Tanımı

Tehlike: Zarar verme ihtimali olan herhangi bir olay/durum. Tehlikeler; İnsan, mal veya işleyişe etki edebilir. Kaza ve hastalıklara, ürün veya mal kaybına, makine ve ekipmanların hasar görmesine yol açabilir.

Mesleki Risk: Tehlikeye maruz kalınması durumunda ölüm, yaralanma, kalıcı sakatlanma veya bir hastalığın meydana gelme ihtimali ve şiddeti durumudur.

30.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın bütün işyerlerine risk değerlendirmesi yapılması, çalışanlara temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi, acil durum eylem planı yapılması yükümlülüğünü getirmiştir. Kanunla birlikte ciddi sayılabilecek para cezalarıyla yaptırımlar da yürürlüğe sokulmuştur.

Mesleki risklerin değerlendirilmesindeki esas amaç; Çalışanların sağlığının korunması ve güvenliğinin sağlanmasıdır. Risk değerlendirmesiyle birlikte mevcut işin verimliliğinin artması ile birlikte işle ilgili uygulamalardan doğabilecek çalışanlarla birlikte çevrenin de zarar görebileceği ihtimalleri en az seviyeye indirmek amaçlanmaktadır.

Risk Değerlendirmesini ortak çalışma ile hazırlayan İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi, çalışanın sağlık ve güvenliğinin korunmasına yönelik mevzuata ilişkin tüm uygulamalarda bilimsel araştırmalara dayalı iyileştirici öneriler sunmaktadır.

Risk Değerlendirmesi ile birlikte işletmelerin yönetmeliklere uygun biçimde gerekli tedbirleri alması amaçlanmaktadır. İşle ilgili risklerin belirlenmesi, risklerin neden olacağı maddi ve manevi hasarlarını en aza indirgenmesi, mümkün olan risklerin tamamen ortadan kaldırılması ve iş verimliliğinin artırılması amacıyla İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi düzenli olarak çalışmalar yürütmektedir.

Risk değerlendirmesini aşağıdaki başlıklar altında özetleyebiliriz.

  • Risk ve tehlikelerin tanımı
  • Risk ve tehlike yöntemi
  • İşletmedeki mevcut ve olası risklerin analizi
  • Risk yönetiminin oluşturulması
  • Risklerin seviyeleri ve uygun önleyici metodlar
  • İşyeri risk kontrol sistemlerinin kurulması
  • Risk önleyici ekiplerin kurulması
  • Tespit edilen risklere karşı gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması

Risk yönetiminin etkin denetimi ve kontrolünün işletme içerisindeki uygulanabilirliği