Diğer Sağlık Personeli

You are here:

Tüm işletmeler için görevlendirilmesi zorunlu olmayan Diğer Sağlık Personeli, işletmenin tehlike sınıfına göre kanun kapsamında gerekliliği olan işletmelerde görevlendirilir.

Bu işletmelerde İşyeri Hekimlerine tüm iş sağlığı uygulamalarında destek olarak görevlendirilirler. Bu görevde çalışan kişilerin yetkinlikleri “Sağlık Teknikeri veya Hemşire” olarak adlandırılan sağlık çalışanlarıdır.

Çalışanların sağlık durumunu takip edebilmek için bilimsel çalışmalar yürütür. Düzenli muayeneler yapar ve çalışma koşulları ile çalışan sağlığı arasındaki etkileşimi analiz eder.

İşyeri hekimi, OSGB ile birlikte yürüttüğü faaliyetlerle çalışan sağlığının daimi korunmasına destek olur.

Çalışan sağlığına pozitif etki eden mevcut koşulların korunması, negatif etki eden koşulların tespiti ve iyileştirilmesi konusunda yeni politikalar geliştirilmesine destek olur. İşyeri hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin yapacağı tespitler ve uygulayacağı düzeltici faaliyetler sonucunda işyeri sahasında çalışma verimliliği artar, sağlık ve güvenlik riskleri azalır.

İşyeri hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri hakkındaki yönetmeliği 22.07.2013 tarihinde yürürlüğe girmesiyle “Diğer Sağlık Personeli” olarak tanımlı; Acil tıp teknisyeni, sağlık memuru, hemşire, çevre sağlığı teknisyeni gibi mesleki diploma ve yeterlilik gerektiren çalışan bulundurmak yönetmelik tarafından belirlenen yükümlülük ile zorunluluk haline gelmiştir.

İlgili Kanun ve Yönetmelikler gereği sağlık personelinin yapacağı çalışmalar. 

  • İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, takip edilmesi ve yönlendirilmesi gibi faaliyetleri işyeri hekimi ile birlikte yürütmek. İşletme sahasından veri toplamak ve bu verileri kayıt altına almak.
  • İşe giriş/periyodik muayene formuna (Ek-2 Formu) Çalışanların sağlık ve çalışma öykülerini yazmak ve işyeri hekiminin yapacağı işe giriş muayenesinde hekime yardımcı olmak.
  • Özel politika gerektiren grupların takibi ve gerekli muayenelerinin yaptırılması konusunda destek olmak.
  • İlk yardım hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili işyeri hekimine yardımcı olmak.
  • Çalışanların sağlık eğitimlerinde görev almak.
  • İşyeri bina ve eklentilerinde genel hijyen ve sağlık koşullarının sağlanmasını izleme ve denetlenmesinde işyeri hekimiyle ortak çalışmak.
  • İşyeri hekimi tarafından işletmenin içindeki iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin görevleri yürütmek.

İşyerinde belirlenen çalışan temsilcisi ve destek personellerinin çalışmalarına eşlik etmek.