İşyeri Hekimliği

You are here:

İşyeri Hekimi; Çalışanların işe giriş muayenelerini yaptıktan sonra işletmedeki görevine uygunluğunu kontrol ve takip eder. Çalışma süresi boyunca yapacağı periyodik kontrol ve muayeneler ile bu uygunluk kontrol ve takibinin sürekliliğini sağlar.

İşyerindeki çalışma ortamının sağlık ve hijyen koşullarına uygunluğunu kontrol eder. Periyodik ziyaretlerinde İşveren ve çalışanlar ile sürekli iletişim halinde kalarak bu koşulların iyileştirilmesi konusunda yapıcı önerilerde bulunarak çalışma ortamının sağlık koşullarının verimliliğinin arttırılmasında pozitif katkıları olur.

OSGB Hizmetiyle; İşletmenizde görevlendirilecek İşyeri Hekimi ve DSP (Diğer Sağlık Personeli) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 22.07.2013 tarihli İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri kapsamında bütün yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur.

İşyeri Hekiminin yapacağı çalışmalar yalnızca bu yönetmelikler ve kanunun işverene yüklediği sorumlulukları ortadan kaldırmayı hedeflemez. İş Sağlığı ve Güvenliği anlayışını işletmenizde bir kültür haline gelmesini sağlamak suretiyle iş kazası ve olası meslek hastalıkları riskini sıfıra indirerek işletmenizi faaliyet gösterdiği sektörün önde gelen kurumları arasında yer almanızı hedeflemektedir.

Firmanıza sunulan İş Sağlığına yönelik hizmetin nitelikli olabilmesi ve işletmenize katma değer sağlayabilmesi adına mesleki yeterliliğini kanıtlamış, hizmet verilen kurumların faaliyet alanlarında tecrübe kazanmış Uzman Hekim görevlendirmesi yapılmaktadır.

İlgili Kanun ve Yönetmelikler Gereği İş Sağlığı adına görevlendirilecek uzmanlarımızın çalışmaları;

  • Çalışanların sağlıklı bir çalışma ortamlarının oluşabilmesi adına İş Sağlığı hizmetleri doğrultusunda işletmenizde saha gözetimi yapmak ve mevcut koşulların pozitif anlamda iyileştirilmesi için işverene rehberlik etmek.
  • İş Sağlığı alanında araştırmalara katılmak. İşin yürütülmesi oluşabilecek riskler doğrultusunda çalışanların fiziksel ve zihinsel kapasitelerini değerlendirme. Yapılan işle çalışanın uyumunu sağlamak. Çalışanların ortamdaki olası stresten korunmaları için araştırma yapmak ve düzeltici faaliyetlerin sağlanabilmesi için araştırmalardaki edinilen bulguları rehberlik faaliyetlerinde kullanmak.
  • Yaşanan iş kazası ve meslek hastalıklarının sebeplerini araştırmak ve tekrar yaşanmaması adına gerekli önleyici faaliyet ve uygulamalarla ilgili işverene önerilerini iletmek.
  • İş Güvenliği Uzmanının hazırlayacağı Risk Değerlendirmesine katkıda bulunmak, Risk Değerlendirmesi sonucu alınması gereken sağlık ve güvenlik tedbirleri konusunda işverene danışmanlık ve rehberlik etmek. Süregelen zaman içerisinde bu tedbirlerin alınması konusunda takipçi olmak.
  • Sağlık muayenesi doğrultusunda yapılacak işe giriş, periyodik muayeneler ve tetkikler hakkında çalışanlarını bilgilendirmek ve rızalarını almak.
  • Vardiyalı çalışılan işletmelerde dahi tüm çalışanların sağlık gözetimini yapmak.
  • Sağlık sorunları nedeniyle işe devamsızlık ve işyerinde sağlık tehlikeleri arasında ilişki olup olmadığını tespit etmek. Gerekli gördüğünde işverenden çalışılan ortamla ilgili gerekli ölçüm/analizlerin yapılmasını talep etmek. Yapılacak ortam ölçümleri sonucunda elde edilecek verilerin çalışanların sağlığı yönünden değerlendirilmesini yapmak.
  • İşyerinde oluşabilecek iş kazalarını ve meslek hastalıklarını İş Güvenliği Uzmanı ile koordineli çalışarak gerekli değerlendirmeleri yapmak. İşyerinde yapılan sağlık gözetimiyle ilgili çalışma ve sonuçları kaydetmek. Tehlike arz edecek olayların yaşanmaması veya tekrar etmemesi için inceleme, araştırma yapmak ve önleyici faaliyet planları hazırlamak. Tüm bu konuları kapsayacak yıllık çalışma planı hazırlayıp işverenin bilgisine sunmak.
  • Kurum yöneticilerine, varsa İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu üyeleri ve çalışanlara; Hijyen, bağımlılık yapan madde zararları, genel sağlık, iş sağlığı ve güvenliği, KKD (Kişisel Koruyucu Donanım) ve toplu korunma metodları ile ilgili eğitim vermek ve bu eğitiminlerin devamlılığını sağlamak.
  • İş Güvenliği Uzmanı ile koordineli bir şekilde yönetmelikte istenen örneğine uygun bir biçimde iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarını, sağlık tarama sonuçlarının da kayıt edildiği yıllık değerlendirme raporunu hazırlamak.